Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

SPRIDER STORES - Κλείσιμο των καταστημάτων σε όλη τη χώρα

Εργαζόμενοι - εργαζόμενες
στα καταστήματα SPRIDER STORES

 Η επιχείρηση SPRIDER στα πλαίσια της ¨ανταγωνιστικότητας¨ και της ¨επιχειρηματικότητας¨ θεωρούσε τους εργαζόμενους ¨εργατικό κόστος¨ το οποίο έπρεπε να ¨μειωθεί¨ για να αυξηθεί παραπέρα η κερδοφορία της.

Με στόχο λοιπόν την μείωση του ¨εργατικού κόστους¨ το 2011 η εργοδοσία έστησε ένα σωματείο με το οποίο υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών 17% και ταυτόχρονα έκλεινε καταστήματα πετώντας στην ανεργία πάνω από 600 εργαζόμενους.

 Σήμερα η επιχείρηση SPRIDER έχοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους περίπου 4 μήνες (μέσος όρος μισθών στα SPRIDER είναι τα 250 ευρώ γατί η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι 4ωροι) προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της μέχρι να εκδικαστεί η νέα αίτηση που έχει κάνει η εταιρεία για την υπαγωγή της στον πτωχευτικό νόμο ( Άρθρο 99).

Σήμερα που Κυβέρνηση-μεγαλοεργοδότες-Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζουν την κατάργηση της αποζημίωσης για τις απολύσεις, την κατάργηση του 5θήμερου, την δουλειά-σκλαβιά 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, νέες μειώσεις στους μισθούς μας η εργοδοσία στα SPRIDER πετάει στην ανεργία και τους υπόλοιπους εργαζόμενους πατώντας σε μια νομοθεσία που έχει φτιαχτεί στα μέτρα της κάθε εργοδοσίας, αποδεικνύοντας ότι ο δρόμος της εκμετάλλευσης δεν θα έχει τέλος.
Είναι εκατοντάδες οι επιχειρήσεις όπως η ΝΕΟΣΕΤ, τα S.M. ALIMENTA TOPHONDOS, ΦΩΚΑΣ , FIDELE, BENETTON, όπου οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι από 2 έως 5 μήνες, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. 
Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων όπως ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, MERIMNA MARKET, S.M. EXTRA, MARKET IN, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ κ.ά,   που η εργοδοσία επιβάλει αλλεπάλληλες και αυθαίρετες μειώσεις μισθών είτε με ατομικές συμβάσεις εργασίας εκβιάζοντας την υπογραφή των εργαζομένων, είτε μονομερώς από την εργοδοσία.
Δεν έχουν οι εργαζόμενοι κανένα κοινό συμφέρον με τους εργοδότες δηλαδή το ΣΕΛΠΕ (ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων), την ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου) την ΓΣΕΒΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών), όλοι αυτοί έχουν στόχο την αύξηση των κερδών τους που προϋποθέτει για όλους εμάς τους εργαζόμενους τη διαμόρφωση μισθών και δικαιωμάτων επιπέδου Κίνας και Ινδίας.
Δεν έχουν οι εργαζόμενοι κανένα κοινό συμφέρον με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) δηλαδή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ  που υπέγραψαν στις 27/7/2012 Συλλογική Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο με μειώσεις μισθών 6,7% καταδικάζοντας 800.000 εργαζόμενους να ζουν με μισθούς πείνας. Η υπογραφή τους διαμορφώνει  τον καθαρό βασικό μισθό στα 643 ευρώ.
Η περίπτωση της SPRIDER δεν αποτελεί ¨επιχειρηματική αστοχία¨ γιατί έτσι και αλλιώς πτωχεύει η επιχείρηση όχι ο επιχειρηματίας, ο οποίος ενδέχεται και τα κέρδη που έχει αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από την σκληρή δουλειά των εργαζομένων, να τα επενδύσει σε κάποια άλλη επιχείρηση, με άλλους εργαζόμενους που θα τους απαιτήσει ίσως και εθελοντική εργασία χωρίς μισθό.
Όλα τα παραπάνω, από την κυβέρνηση και την μεγαλοεργοδοσία ονομάζονται ¨ανάπτυξη¨, η οποία πατάει στην μαζική  καταστροφή  των παραγωγικών δυνάμεων δηλ. την ανεργία, την απλήρωτη εργασία και την εξαθλίωση των εργαζομένων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα SPRIDER να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχοντας στο μυαλό τους ότι το Υπουργείο Εργασίας και όλες οι ¨αρμόδιες αρχές¨ μπορεί να διασφαλίσει με κάθε τρόπο όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα αποθέματα της εταιρείας προς όφελος του εργοδότη, αλλά με κανένα τρόπο δεν θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, διότι το Υπουργείο Εργασίας και το κάθε Υπουργείο υλοποιεί την κυβερνητική αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική.
Τα δικαιώματα μας ως εργαζόμενοι τα διασφαλίζουν οι αγώνες μας και η συλλογική μας δράση με το σωματείο μας.
Κανένας δικηγόρος και καμμία ¨αρμόδια αρχή¨ δεν θα καταργήσει την αντεργατική νομοθεσία.  
Καλούμε τους εργαζόμενους στα SPRIDER να δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στην οργανωμένη συλλογική τους δράση μαζί με το κλαδικό τους σωματείο το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Διεκδικούμε την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Επίδομα ανεργίας για όλους τους εργαζόμενους στα SPRIDER.

ΤΟ Δ.Σ.

(Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: