Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες ομαδικές απολύσεις.



Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις, ομίλους, τράπεζες, εμπορικές αλυσίδες και πολυεθνικές δρομολογεί η κυβέρνηση, προσαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία για τις απολύσεις στα «ισχύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπου προ πολλού το πολυεθνικό κεφάλαιο προς δόξαν του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», έχει λυμένα τα χέρια του.

Διαχρονική αξίωση των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας ήταν η κατάργηση της προϋπόθεσης έγκρισης από το υπουργείο Εργασίας ομαδικών απολύσεων στις επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων, όταν ο αριθμός τους υπερέβαινε τα όρια που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία (ποσοστό 5% το μήνα).


Με αυτόν τον τρόπο, και για να μπορούν να προχωρήσουν τις αναδιαρθρώσεις τους οι μεγάλες επιχειρήσεις και στη χώρα μας θα μπορούν ελεύθερα, χωρίς δηλαδή προηγούμενη έγκριση, να απολύουν όσους εργαζόμενους θέλουν, να κλείνουν ολόκληρα υποκαταστήματα και θυγατρικές και να μεταφέρουν τα βάρη ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητάς τους» στις πλάτες των εργατών.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για ένα νέο τσουνάμι απολύσεων ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης θα εκτινάξει εκ νέου το ποσοστό της ανεργίας. Έτσι, η «δρομολόγηση» του ζητήματος σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, εκ μέρους της κυβέρνησης, θα υπάρξει η σχετική νομοθετική παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: