Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

Επιχειρούν να στήσουν το νέο κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμόΤην περασμένη Πέμπτη 20 Ιούνη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ομοσπονδίας του Δημοσίου), έγινε σύσκεψη ομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όπως αναφέρουν σε δελτίο Τύπου, το οποίο υπογράφουν, ορίζουν «πανελλαδικό συλλαλητήριο» για το Σάββατο 29 Ιούνη και καλούν τις διοικήσεις των δευτεροβάθμιων οργανώσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να «προσανατολιστούν στο κοινό συντονισμό και προετοιμασία για την προκήρυξη πολιτικής απεργίας με στόχο την άμεση ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης που τις εφαρμόζει»!

Οι 12 ομοσπονδίες που υπογράφουν το δελτίο Τύπου, και καλούν μάλιστα και σε πολιτική απεργία για την ανατροπή της κυβέρνησης, είναι ομοσπονδίες που στην ηγεσία τους βρίσκονται δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με δυνάμεις της πρώην ΠΑΣΚΕ και νυν «μετανιωμένους» συνδικαλιστές της, που αφού για δεκαετίες στήριξαν τις στρατηγικές του κεφαλαίου και του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης, όψιμα ανακάλυψαν «το φως το αληθινό» της αντιμνημονιακής επιφοίτησης.
Η κίνηση αυτή έρχεται να υπηρετήσει το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για «την ανάδειξη ενός κέντρου», όχι βέβαια ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, όπως ισχυρίζονται τα στελέχη του, αλλά σαν το νέο μόρφωμα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που θα υπηρετεί τις κυβερνητικές του επιδιώξεις, δηλαδή ένα πρόπλασμα που προετοιμάζει ένα «νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό», που θα ποδηγετεί το εργατικό κίνημα στις βλέψεις του για την απόκτηση της κυβερνητικής εξουσίας και θα το κάνει ένα μοχλό επίδρασης στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.
Με ξεχωριστή ανακοίνωση σε πολιτική απεργία καλεί και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, για την ηγεσία της οποίας, όμως, όπως παραδέχεται σε σχετικό του άρθρο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Χαρίσης «η πλειοψηφία της στην ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν είναι αντιπροσωπευτική, αφού η ανάδειξή της ήταν προϊόν αποκλεισμών και νοθείας...». Ιδού λοιπόν ποιος πήρε τη σχετική πρωτοβουλία σύμφωνα με την αξιολόγηση που κάνουν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οδηγούν στον εκφυλισμό
Στο σύνολό τους οι ομοσπονδίες που πήραν μέρος στη σύσκεψη και αποφάσισαν μάλιστα και πολιτική απεργία από ποια όργανα πήραν εξουσιοδότηση; Συνεδρίασαν οι διοικήσεις τους; Αυτό είναι το «νέο ήθος» και οι «δημοκρατικές διαδικασίες» στα συνδικάτα, που τόσα κροκοδείλια δάκρυα χύνουν για την έλλειψή τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Ρητορικά τα ερωτήματα.
Μπορεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αρέσκονται σε βερμπαλισμούς και να σχεδιάζουν «πολιτικές απεργίες», αλλά θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να μας πούνε τι έκαναν οι συγκεκριμένες ομοσπονδίες, πόσους εργαζόμενους κινητοποίησαν, πόσους εργάτες έπεισαν με τη δράση τους να απεργήσουν ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, μαζί με τους όψιμους συνοδοιπόρους τους, αλλά και τις ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις με τις οποίες για χρόνια συνεργάζονταν στενά στο αντι-ΠΑΜΕ μέτωπο, ουδόλως ενδιαφέρονται για την αποτελεσματικότητα των αγώνων.
Τις όποιες κινητοποιήσεις, τις θέλουν ως το κατάλληλο σκηνικό, στο δρόμο για να ξελασπώνει το κεφάλαιο από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά και για τους κυβερνητικούς θώκους. Προκηρύσσουν «κινητοποιήσεις» στα χαρτιά, χωρίς να κουνάνε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι μέσα στους χώρους δουλειάς.
Το ίδιο κάνουν και τώρα με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στο οποίο καλούν, χωρίς ουσιαστική συζήτηση με τους ίδιους τους εργάτες, χωρίς στοιχειώδη έστω προετοιμασία, στα μουλωχτά, «συσκέπτονται» χωρίς καμιά εξουσιοδότηση από τα συνδικαλιστικά όργανα, και ανακοινώνουν επικοινωνιακές και μόνο στρακαστρούκες. Στην επικοινωνία και μόνο εξαντλείται όλη η «αντι-μνημονιακή» τους ρητορεία. Και λέμε ρητορεία γιατί τα έργα τους άλλα αποδεικνύουν.

Τα διαπιστευτήριά τους
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει δώσει κατ' επανάληψη τα διαπιστευτήριά της ως κομμάτι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Πριν το καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε ΣΣΕ με την οποία αποδέχτηκε τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 35% και δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να απολύει όποτε και όποιον θέλει.
Στήριξε όλες τις κοινοτικές οδηγίες για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, οι οποίες διευκολύνουν την παράδοση της ΔΕΗ στα μονοπώλια με βαριές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στο λαό.
Μάλιστα με έκτακτο συνέδριό της στήριξε το κομμάτιασμα της ΔΕΗ, διευκολύνοντας την ιδιωτικοποίησή της. Και μετά από αυτά τα έργα έρχονται να μιλήσουν σήμερα για αγώνες «ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Τόσο συνεπείς είναι...

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Η ηγεσία της αρέσκεται να υψώνει αγωνιστικές κορόνες αλλά στηρίζει με τα μπούνια τις αντιλαϊκές στρατηγικές της ΕΕ. Από τη μια καλεί δήθεν σε συντονισμό της δράσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων και από την άλλη ζητά να εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ που στόχο έχουν την προώθηση της ιδιωτικοποίησης!
Στήριξε την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο οποίος είναι μηχανισμός εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών.
Φέρει ακέραιες τις ευθύνες για το τελευταίο νόθο συνέδριο, από το οποίο απέκλεισε το 1/3 των συνέδρων γιατί στην ανάδειξή τους συμμετείχαν και οι συμβασιούχοι. Βάζει τα ζητήματα αποσπασματικά εμποδίζοντας τους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν ότι τα επιμέρους αντεργατικά μέτρα είναι μέρος της συνολικότερης στρατηγικής κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαιοκρατών.
Προχωρά σε κοινά μέτωπα με τις δημοτικές αρχές δημιουργώντας τη ψευδαίσθηση ότι αυτές είναι με το μέρος των εργαζομένων, ενώ στην πράξη στηρίζουν το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Το χειμώνα του 2012 εξήγγειλε συγκεντρώσεις χωρίς καν να κηρύξει στάση εργασίας ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι.
Πήρε αποφάσεις στο πόδι για απεργία χωρίς να πάρει μέτρα για να οργανωθεί και να γίνει η απεργία ή επέλεξε μορφές κινητοποίησης που οδήγησαν στον εκφυλισμό (π.χ. καλούσαν σε καταλήψεις και παράλληλα έδιναν οδηγία να χτυπάνε κάρτα οι εργαζόμενοι για να μη χαθεί το μεροκάματο).

Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Την πλειοψηφία της συγκροτούν οι παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Για τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη δεν πάρθηκε απόφαση, δεν έγινε ενημέρωση, δεν συνεδρίασε κανένα όργανο.
Στα τελευταία «κατορθώματά τους» συγκαταλέγονται: Η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας με μείωση μισθών στο εμπόριο, στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους στα πρακτορεία και στις εταιρείες ποντοπόρων πλοίων.
«Πέτυχαν» σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου τη μετατροπή του Επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων (σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις τροφίμων) από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Δικαίου με δραματικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις πέραν αυτών που προβλέπονται από τους τελευταίους αντιασφαλιστικούς νόμους.
Παρότι είναι γνωστό εδώ και μήνες και ήδη προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που καταργεί την αργία της Κυριακής δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για την ενημέρωση και την οργάνωση της αντίστασης του κλάδου.
Να πώς εννοούν ότι θα υπερασπιστούν τους εξαθλιωμένους εργαζόμενους και το «Κοινωνικό κράτος». Υπογράφοντας μειώσεις μισθών και μετατρέποντας τα δημόσια ταμεία σε επαγγελματικά, δηλαδή κάνοντας την ασφάλιση ιδιωτική.

ΟΙΕΛΕ: Οι συνθήκες εργασίας στο χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι άθλιες εδώ και χρόνια, όμως η ΟΙΕΛΕ έχει σταθερά ως προτεραιότητά της τους δικαστικούς αγώνες για σκάνδαλα τύπου... σχολών που δίνουν «πλαστά πτυχία».
Λειτουργεί έτσι αντικειμενικά υπέρ του ενός ή του άλλου εργοδότη στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στον κλάδο και σε δεύτερη μοίρα βάζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού έφτασε στο σημείο, πριν ακόμα από το μνημόνιο, να υπογράψει συλλογική σύμβαση με μηδέν αυξήσεις!

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών: Η πλειοψηφία της (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση») μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μεθόδευσαν την αναγόρευση της ΠΟΙΕ ως την πιο αντιπροσωπευτική ομοσπονδία του κλάδου έναντι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
Με αυτόν τον τρόπο πέτυχαν, παρά την αντίθεση των εργαζομένων του κλάδου, τη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ από δημόσιο επικουρικό ταμείο σε επαγγελματικό ταμείο, ενώ συζητούν με τους επιχειρηματίες του φαρμάκου για υπογραφή πετσοκομμένης κλαδικής ΣΣΕ.
Και αυτή η Ομοσπονδία δηλώνει «αντιμνημονιακή» και παλεύει για το «κοινωνικό κράτος» και τους εργαζόμενους του κλάδου.
Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα «έργα» του νέου «κέντρου» στα συνδικάτα το οποίο εκκολάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέντρο που φιλοδοξεί να πάρει τη θέση του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού και να καθίσει στο σβέρκο των εργατών, υποτάσσοντας το συνδικαλιστικό κίνημα στις κυβερνητικές του φιλοδοξίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: