Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

39 χρόνια μετά - Ημέρες Πολυτεχνείου





Διαβάζοντας το σύνθημα της φωτογραφίας θα μπορούσες να πεις πως είναι από την τελευταία συγκέντρωση ενάντια στα νέα μέτρα ή στον προϋπολογισμό. Κι όμως. 39 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση του λαού ενάντια στην χούντα των αμερικανών και των ντόπιων υποτακτικών τους.
Τα μηνύματα και η πάλη των απλών ανθρώπων, των εργατών των φοιτητών που σήκωσαν το κεφάλι απέναντι στη χούντα, ουδεμία σχέση έχουν με αυτό που συνηθίσαμε να λέμε «γενιά του πολυτεχνείου» (βλέπε π.χ. Μπίστη, Δαμανάκη, Δημαρά και άλλα καλά παιδιά που έπαιξαν και παίζουν με την τύχη του λαού).
Ο εργατόκοσμος απαίτησε και διεκδίκησε με την πάλη του το αυτονόητο. 39 χρόνια μετά δυστυχώς διεκδικούμε και πάλι το αυτονόητο. Το ψωμί, την υγεία και την παιδεία, την ελευθερία.
Η ανεργία και η πείνα θερίζουν τις γειτονιές, υποσιτισμένα παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι πλέον είδος πολυτελείας. Στην περίπτωση της παιδείας έχουμε γυρίσει στα χρόνια των πατεράδων μας που κουβαλούσαν και από ένα ξύλο το πρωί στο σχολείο. Όσο για την ελευθερία μόλις ξεμυτίσει καμιά διαδήλωση καταπνίγεται στα χημικά και στο ξύλο, μη τυχόν και είναι η σπίθα που θα κάνει παρανάλωμα όλη την ελληνική κοινωνία. Αυταρχισμός και καταστολή, ματ και σιδερένιοι τοίχοι. Όλα χαρακτηριστικά του καπιταλισμού που σαπίζει μέρα με τη μέρα.
39 χρόνια μετά  το σύνθημα είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο. Η εξαθλίωση που βιώνουν οι κάτοικοι της χώρας μας σήμερα, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι είτε είναι άνεργοι, είτε μικροί αγρότες, ΕΒΕ κλπ δεν έχει προηγούμενο. Όπως και τότε έτσι και τώρα ο μόνος δρόμος είναι αυτό που λέει το γνωστό σύνθημα σήμερα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».
Το δίκιο του εργάτη κατακτιέται σε κάθε τόπο δουλειάς με οργάνωση στα ταξικά σωματεία, στις επιτροπές αγώνα των εργαζομένων, σε κάθε γειτονιά, στο σχολείο στο πανεπιστήμιο, στο χωράφι, στο μικρομάγαζο. Οι σημερινοί αγώνες, η σημερινή πάλη της εργατικής τάξης για τα δίκια της για τις κατακτήσεις της, δεν μπορεί παρά να είναι η συνέχεια εκείνου του ανυπότακτου αγώνα του Πολυτεχνείου.

Στα πλαίσια εορτασμού της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου καλούμε κάθε συνάδελφο του κλάδου να συμμετάσχει στη συγκέντρωση το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία.

Διοργανωτές:
Π.Α.ΜΕ. – Π.Α.ΣΥ. – Μ.Α.Σ. – Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε. – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: