Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

«Χαλυβουργία Ελλάδος»: Απολύθηκαν 40 συμβασιούχοι στα εργοστάσια Βόλου και Βελεστίνου

Στην απόλυση 40 συμβασιούχων, στα δύο εργοστάσια στο Βόλο και στο Βελεστίνο, προχώρησε παραμονές της Πρωτοχρονιάς η ιδιοκτησία της «Χαλυβουργίας Ελλάδος». Οι συγκεκριμένοι εργάτες είχαν προσληφθεί, μαζί με άλλους 12 συναδέλφους τους, το 2011.
Η απόφαση για μαζικές απολύσεις πάρθηκε παρά το γεγονός ότι η ιδιοκτησία της επιχείρησης είχε δεσμευτεί για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, όταν, πριν από λίγο καιρό, απαίτησε -και τελικά πήρε- τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των μόνιμων εργαζομένων και του σωματείου για νέα παράταση στη μείωση των αποδοχών τους, καθώς και για εκ περιτροπής εργασία. Οι εργαζόμενοι στα δύο εργοστάσια έχουν υποστεί δύο φορές, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μεγάλες μειώσεις του μισθού τους.

Μετά τις τελευταίες απολύσεις, το προσωπικό της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» στα δύο εργοστάσια της περιοχής, μειώνεται από τα 370, σε 330 εργαζόμενους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η ιδιοκτησία Μάνεση προετοιμάζει και απολύσεις μόνιμου προσωπικού.

Σε ρόλο «απατημένου συνεταίρου» εμφανίζεται η διοίκηση του εργοδοτικού σωματείου, με τον πρόεδρο να εκφράζει «παράπονα» και κατά της κυβέρνησης, επειδή δεν πήρε μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους στην επιχείρηση! Να σημειωθεί ότι από το περασμένο Σάββατο έχει σταματήσει η μεταφορά σκραπ στο λιμάνι του Βόλου και η παραγωγική διαδικασία στα δύο εργοστάσια.


Ανακοίνωση του Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας για τις απολύσεις στη «Χαλυβουργία Ελλάδος»

«Το Συνδικάτο μας δυστυχώς για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε σε αυτά που έλεγε ότι η εργοδοσία δε θα λυπηθεί κανέναν και τίποτα. Μετά λοιπόν τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, και μάλιστα οι τελευταίες με το επιχείρημα να μην φύγουν οι συμβασιούχοι, τώρα έρχονται και οι μαζικές απολύσεις. Το λέμε για άλλη μια φορά: ''το βαρέλι δε θα έχει πάτο'' όσο δε μπει φρένο από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι της Χαλυβουργίας δούλεψαν όσο τους είχε ανάγκη η επιχείρηση με πολύ χαμηλά μεροκάματα για να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής και τώρα τους πετάνε στο δρόμο αφού πλέον δε τους χρειάζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους χρησιμοποιήσανε και σαν απεργοσπαστικό μηχανισμό ώστε να μην σηκώσουν κεφάλι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας που είχαν νιώσει στο πετσί τους τι εστί Μάνεσης.
Είναι τουλάχιστον αστεία αυτά που διαδίδει η εργοδοσία περί ακριβού ρεύματος και ότι τα μέτρα παίρνονται για αυτό το λόγο.
Η πραγματική αλήθεια είναι ότι η κρίση που περνάει το σύστημα έχει χτυπήσει και τον κλάδο της χαλυβουργίας πολύ σοβαρά έτσι τώρα η εταιρεία βρήκε την ευκαιρία να ρίξει μισθούς, να καταργήσει συμβάσεις χρησιμοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους που έφτιαξαν για χάρη της οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και η ΕΕ.
Καλούμε τους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας να βγάλουνε τα συμπεράσματα τους για τη διοίκηση του σωματείου τους που για άλλη μια φόρα παίρνει το μέρος της εργοδοσίας και παίζει το παιχνίδι που της έχει αναθέσει ο Μάνεσης αναπαράγοντας τα περί ακριβού ρεύματος και βέβαια ούτε λόγος για αγώνα και κινητοποίηση.
Το Συνδικάτο Μετάλλου ''ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ'' θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα. Επιμένουμε ότι είναι ανάγκη οι συνάδελφοι στη Χαλυβουργία να ακουμπήσουν στο Συνδικάτο και να σηκώσουν ανάστημα στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για να περισώσουν ότι μπορούν, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειες τους. Πρέπει μέσα σε αυτά τα εργοστάσιο να ακουστεί η διαφορετική φωνή και να εκφραστεί με οποιοδήποτε τρόπο απέναντι στην εργοδοσία και την ξεπουλημένη Διοίκηση του σωματείου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: