Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Ο δρόμος του αγώνα μοναδική καθαρή και τίμια λύση για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση Μαρινόπουλος



Οι εξελίξεις στο Μαρινόπουλο δεν είναι η μοναδική περίπτωση στον κλάδο του εμπορίου, ούτε έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην αγορά. Ο κλάδος του εμπορίου θα λέγαμε είναι ένα καζάνι που βράζει καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε εξαγορές, συγχωνεύσεις και κλεισίματα επιχειρήσεων.

Όλη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο. Αποτέλεσμα ενός ισχυρού ανταγωνισμού μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με θύματά τους εμάς τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς προμηθευτές.

Την ιδία στιγμή που ο Μαρινόπουλος επεξεργάζεται διάφορα σχέδια εξυγίανσης - μεταβίβασης ή πώλησης έχοντας σε αναμονή και αγωνία τους χιλιάδες εργαζόμενους:


  •  Ο Βασιλόπουλος απολύει πρωτοπόρους συνδικαλιστές που διεκδικούν τα δικαιώματά τους
  • Τα LIDL προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά, με καμπάνιες που παρουσιάζουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στα καταστήματα τους ως παράδεισο!
  • Στα Practiker η εργοδοσία προκαλεί φέρνοντας πρόταση για συλλογική σύμβαση, στα 586+2 ευρώ!
  • Οι εργαζόμενοι στο Βερόπουλο μπροστά στις συμφωνίες με τον Όμιλο Μετρό, δέχτηκαν τους προηγούμενους μήνες σαρωτικό χτύπημα στα δικαιώματά τους με μειώσεις μισθών ως και 35%, σε έναν χώρο που αρκετοί πλέον εργάζονται ως ενοικιαζόμενοι
  • Αντίστοιχα στον Καρυπίδη, πρώην Αρβανιτίδη για τους 1400 εργαζόμενους η καθυστέρηση των δεδουλευμένων φτάνει τους 6 μήνες.
  • Πικρή εμπειρία υπάρχει επίσης από την Ατλάντικ των 160 καταστημάτων, που μόλις πριν 5 χρόνια έκλεισε!Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.


Τι γίνεται όμως στον Μαρινόπουλο αυτή τη στιγμή;

Ο Μαρινόπουλος είναι η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις στο χώρο των τροφίμων με 13.000 εργαζόμενους. Είναι από τις επιχειρήσεις όπως και πολλές άλλες που στα χρόνια της ανάπτυξης και ενώ αύξησε σημαντικά τα κέρδη του δεν έδωσε τίποτα στους εργαζόμενους.
Πριν λίγες ημέρες κατέθεσε τελικά αίτηση υπαγωγής του στο άρθρο 99 της προπτωχευτικής διαδικασίας.

Αυτή είναι η κατάσταση στην οικογένεια Μαρινόπουλου;

Εμείς λέμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η οικογένεια Μαρινόπουλου έχει μια σειρά επιχειρήσεις οι οποίες στην Ελλάδα της κρίσης λειτουργούν και κινούνται στην αγορά πολύ καλά. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε πέρα των Σ/Μ τις επιχειρήσεις Φαμάρ στο χώρο του φαρμάκου, Marks&Spencer και GAP στο χώρο της ένδυσης, της αλυσίδας καφέ Starbucks καθώς και της Sephora στο χώρο των καλλυντικών.

Άρα οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο «αδιέξοδο» που τον φέρνει στην πτώχευση γιατί η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου είναι εξασφαλισμένη, συν του ότι η καθαρή της κερδοφορία όλα αυτά τα χρόνια παραμένει στην άκρη απείραχτη.

Οι εργαζόμενοι στον Μαρινόπουλο δεν πρέπει να μείνουν απαθείς!

Δεν πρέπει να υπάρξει καμία επανάπαυση και εφησυχασμός από τις εξελίξεις, από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, από τις δήθεν δεσμεύσεις της εργοδοσίας, τα επιχειρηματικά κόλπα με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, στις πλάτες των εργαζόμενων.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στοιχηθεί πίσω από αιτήματα που δεν ταυτίζονται με τα δικά του! Η εμπειρία έχει δείξει πως όπου υπήρχε ταύτιση και ο εργαζόμενος αντιμετώπισε τα συμφέροντα του από την οπτική πλευρά της εργοδοσίας βγήκε χαμένος. Αντίστοιχα όπου υπήρχε δράση, ανησυχία και συμμετοχή στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, οι εργαζόμενοι απέσπασαν οφειλόμενα και δικαιώματα.

Σαν Σωματείο έχουμε συνεχή δραστηριότητα στα Μάρκετ του Μαρινόπουλου μιλάμε με τους εργαζόμενους και προσπαθούμε να τους δραστηριοποιήσουμε. Θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή απαιτείται άμεση αντίδραση – αγωνιστική αντίδραση ούτως ώστε:
  • Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας
  • Να μην υπάρξει καμία μείωση μισθών
  • Να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί που χρωστάνε στους εργαζόμενους
  • Να μην κλείσει κανένα κατάστημα
Και ενώ είχαμε έγκαιρα ενημερώσει τους συναδέλφους ως κλαδικό Σωματείο ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά (θυμηθείτε τη διανομή φυλλαδίων από τους ίδιους τους εργαζόμενους, την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος,  την ατομική σύμβαση εργασίας, που τότε επιμέναμε ότι η υπογραφή της δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας τους ούτε και τα δικαιώματά τους) οι εκλεγμένοι συνάδελφοί τους στο Παράρτημα Καρδίτσας και οι άλλοι στην Κεντρική Διοίκηση του Επιχειρησιακού τους Σωματείου σιωπούσαν, ότι κάνουν άλλωστε και τώρα.

Σήμερα δε όχι απλά σιωπούν απέναντι στους συναδέλφους τους αλλά έχουν ξεκινήσει και μια μεθοδευμένη επίθεση σε όποιο Σωματείο προσπαθεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου και να τονώσει το ηθικό τους.
Μόνη τους έγνοια τούτο το διάστημα είναι η επίθεση απέναντι σε κάθε ταξικό Σωματείο παρά το ενδιαφέρον για τους συναδέλφους τους. Άλλωστε πάνω σ’ αυτό έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους καθώς δήλωσαν υπέρ της υπαγωγής του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99, αφήνοντας απλήρωτους και μικρούς προμηθευτές από την Καρδίτσα.
Θεωρούμε ότι το Επιχειρησιακό Σωματείο στα Σ/Μ Μαρινόπουλος είναι καθαρά ένα εργοδοτικό Σωματείο και ως τέτοιο κινείται και φέρεται.

Για όλα τα παραπάνω η πλειοψηφία του Επιχειρησιακού Σωματείου όπως και η διοίκηση του Παρατήματος Καρδίτσας όχι απλά δεν έβγαλε κιχ, αλλά συνυπόγραψε, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους εκ των υστέρων, κάνοντας συναντήσεις στα κλεφτά και εν αγνοία τους, αποφασίζοντας χωρίς γενικές συνελεύσεις.

Απέναντι λοιπόν στην εργοδοσία, την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου και σε μία κυβέρνηση που όχι μόνο δεν κατάργησε τους προηγούμενους αντεργατικούς νόμους, αλλά ψηφίζει και δρομολογεί νέα βάρβαρα μέτρα εις βάρος των εργαζόμενων, δε μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη.

Όλα δείχνουν ότι η διοίκηση του Παρατήματος Καρδίτσας και η πλειοψηφία της Διοίκησης του Επιχειρησιακού Σωματείου έβαλαν τις καρέκλες πάνω από τους συναδέλφους τους.

Οι συνάδελφοι των Μάρκετ Μαρινόπουλος να απομονώσουν όσους στέκονται αυτή τη στιγμή απέναντί τους και υπερασπιστούν τη δουλειά τους και τα δικαιώματά τους. Να τραβήξουν το δρόμο του αγώνα. Είναι η μοναδική καθαρή και τίμια λύση που έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω απαιτείται άμεση και αγωνιστική αντίδραση. Ήδη συνάδελφοι στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ξεκινήσει απεργίες. Σχεδιάζεται η κάθοδος στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα μιας και ευθύνη έχει και η κυβέρνηση για αυτή την κατάσταση.

Να στήσουν επιτροπή αγώνα ώστε από κοινού με το Σωματείο μας  να συντονίζει την δράση τους δημοσιοποιώντας στην τοπική κοινωνία το πρόβλημα. Να οργανωθούν συλλαλητήρια και να δοθούν συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ. Να ζητήσουν την στήριξη των πελατών του Μαρινόπουλου και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα. Να πάρουν με λίγα λόγια την κατάσταση στα χέρια τους.

Το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα στους συναδέλφους και θα συνεχίσει, δυναμικά και ακούραστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: