Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

8η Μάρτη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας



Η 8η Μάρτη είναι μια ημερομηνία σταθμός για το γυναικείο ζήτημα, καθώς δεν υπενθυμίζει μόνο στις γυναίκες ότι το 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην αξιοπρεπή και ισότιμη δουλειά, αλλά υπενθυμίζει το ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίζουν οι γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, νέες και μεγαλύτερες, αγρότισσες, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, στη διεκδίκηση της ίδιας τους της ζωής.

Τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο, γίνονται προσπάθειες να παρουσιάζεται η μέρα αυτή σαν μια ευκαιρία για πανηγύρια και χορούς, παραγκωνίζοντας την πραγματική της σημασία.
Το Σωματείο μας καλεί τις γυναίκες να σκεφτούν πόσο επίκαιρα είναι τα αιτήματα αυτών των γυναικών εκείνης της εποχής σήμερα που διάφοροι καλοθελητές διατυμπανίζουν πως «έχει επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων».
Η πλειοψηφία των εργαζομένων που δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασία, τετράωρα, με μισό μισθό και κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα είναι γυναίκες. Επιπλέον αυτές είναι που στην Ελλάδα του 2015 παίρνουν μισθό κατά 15% μικρότερο των ανδρών και μάλιστα αυτό χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για την μείωση των μισθών. Η μητρότητα, το υπέρτατο αγαθό, θεωρείται απειλή για τους επιχειρηματίες, αφού τους «κοστίζει» παραπάνω, ενώ δεν έχουν λείψει τα φαινόμενα απόλυσης εγκύων εργαζομένων. Η γυναίκα που είναι αναγκασμένη να ανταποκρίνεται στους πολλαπλούς ρόλους της, μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, νοικοκυρά, «νοσοκόμα», φίλη, αδερφή και τελικά γυναίκα, βρίσκεται σε ένα αέναο κυνήγι της καθημερινότητας και τελικά της υπολείπεται ακόμη και αυτός ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος για να συνδικαλιστεί, να παλέψει για τα εργασιακά της δικαιώματα μέσα από το σωματείο της.
Αναλογιζόμενες όλα τα παραπάνω οι γυναίκες θα πρέπει να αναθαρρήσουν και όχι να φοβηθούν, καθώς δίπλα τους έχουν όλη την εργατική τάξη και τους συμμάχους τους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νεολαία, αφού το «γυναικείο ζήτημα» απασχολεί και αποτελεί βασικό θέμα πάλης τους. Τελικά η 8η Μάρτη είναι αφορμή για τις εργαζόμενες να γραφτούν στο σωματείο τους και να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος υπερπηδώντας τους φόβους και τις ψευδαισθήσεις, τις απατηλές υποσχέσεις που καλλιεργούνται από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Ελάτε μαζί μας στην ομορφιά του αγώνα.
Οργανωθείτε μαζικά στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας.
Εμπιστευθείτε τη δύναμή σας και ενώστε τη με τη δική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: