Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση για την 1η Μάη 2014



Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και όσα κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με τον ιδρώτα και το αίμα χιλιάδων εργαζομένων. Η 1η Μάη είναι μια μέρα σύμβολο των αγώνων των εργαζομένων για το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα, το δικαίωμα όλων μας στη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, το δικαίωμά μας για μια ζωή καλύτερη, αυτή που μας αξίζει πραγματικά.

Τα τελευταία χρόνια όσο περισσότερες ώρες δουλεύουμε, τόσο λιγότερα κερδίζουμε. Όσο μεγαλύτερη όμως είναι η εκμετάλλευση που υφιστάμεθα τόσο μεγαλύτερο είναι και το κέρδος των μεγάλων επιχειρήσεων, των μεγαλοεργοδοτών. Ειδικότερα στον κλάδο μας ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η εταιρία «Μαρινόπουλος» διπλασιάζει και τριπλασιάζει σταδιακά και σταθερά τα κέρδη της, αγοράζει άλλες εταιρίες (Αρβανιτίδης) και την ίδια στιγμή προσπαθεί να μειώσει τους μισθούς και να απολύσει εργαζομένους. Απ’ την άλλη, παραδείγματα όπως αυτό της εταιρίας «Βερόπουλος», όπου, ενώ υπήρχε αύξηση κερδών, οι μισθοί των υπαλλήλων έπεσαν κατά 40% σχεδόν, αποτελεί άλλη μια περίτρανη απόδειξη της αντιστρόφως ανάλογης σχέσης που υπάρχει στο κέρδος εργαζόμενου – μεγαλοεργοδότη. Ο δικός τους πλούτος εξαρτάται από τη δική μας φτώχεια.

Η φετινή Πρωτομαγιά μας υπενθυμίζει τους ταξικούς αγώνες που έχουν γίνει καθώς και την ευθύνη που έχουμε εμείς ως εργαζόμενοι απέναντι στους εαυτούς μας, στους συναδέρφους μας αλλά και στα παιδιά μας. Έχουμε ευθύνη και χρέος να αγωνιστούμε ενάντια στα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που επιβλήθηκαν, επιβάλλονται και θα επιβληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Έχουμε την υποχρέωση να ανακόψουμε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε και να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση.

Συναδέλφισσα, συνάδερφε
Όλα αυτά τα χρόνια έχεις αντιληφθεί πως σε όσους εργασιακούς χώρους υπάρχουν εργοδοτικά, φιλοκυβερνητικά σωματεία, που το παίζουν «ανεξάρτητα» από κόμματα και «κόπτονται» για το καλό των εργαζομένων προσπαθώντας να βρουν συμβιβαστικές και αρεστές στους εργοδότες λύσεις, εκεί ακριβώς είναι που θυσιάζονται τα όποια εναπομείναντα δικαιώματά μας στο βωμό του κέρδους των «αφεντικών» μας. Αντιθέτως σε όσους χώρους υπάρχουν ταξικά σωματεία, εκεί είναι που γίνεται μια σοβαρή και αγωνιστική προσπάθεια όχι μόνο περιφρούρησης των δικαιωμάτων μας αλλά και κατάκτησης περισσότερων.

Σπάσε τη σιωπή και το φόβο. Στάσου όρθιος, ανταποκρίσου στον ταξικό σου ρόλο, πάλεψε μαζί με το Σωματείο σου στο πλευρό και των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, των νέων. Την 1η Μάη απεργούμε και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:00 το πρωί στην Κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: