Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Κυριακή 16 Ιούλη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου. Απεργιακή συγκέντρωση Κεντρική πλατεία στις 11 το πρωί.



Να μην αφήσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους,
να κάνουν νόμο την κατάργηση της Κυριακής αργίας!


H νομοθετική κατάργηση της Κυριακής αργίας που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δίνοντας πράσινο φως στις μεγάλες επιχειρήσεις να ανοίγουν τα καταστήματα τους στο Δήμο Αθήνας, στο παραλιακό τόξο, στο αεροδρόμιο και στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχει φέρει ήδη τα πάνω-κάτω στη ζωή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.

Με βάση τον παραπάνω νόμο, η κατάργηση της Κυριακής αργίας σε δόσεις, έχει δώσει αέρα στα πανιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που χωρίς δισταγμούς και με πλήρη ελευθερία κινήσεων, ανοίγουν όπως, όπου και όποτε θέλουν τα καταστήματα τους σε όλη τη χώρα, προσπερνώντας νόμους και εργατικά δικαιώματα.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και εκατοντάδες συνάδελφοι-εμποροϋπάλληλοι στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, καταγγέλλουν πως επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στα γεωγραφικά όρια που δίνει ο νέος νόμος, προχωρούν παράνομα στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και παράλληλα πιέζουν τους συναδέλφους να εργαστούν (σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεπό).

Ήδη δεκάδες μεγαλοκαταστήματα και super markets είτε ξεκίνησαν να ανοίγουν τις Κυριακές είτε δρομολογούν άμεσα το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Περιφερειακά Συμβούλια και τοπικές επιθεωρήσεις εργασίας ή σφυρίζουν αδιάφορα και κρύβονται ή δηλώνουν σύγχυση σε σχέση με το τι ακριβώς προβλέπει ο νέος νόμος και «αναρμόδιοι».

Δε αποδεχόμαστε την μερική ή ολική κατάργηση της Κυριακής αργίας!
Δε θα χαρίσουμε καμία Κυριακή!
Η Κυριακή είναι αργία! Είναι για τις οικογένειες μας, για την ξεκούραση μας, για τα παιδιά μας!

Να δώσουμε δυναμική απάντηση με τη συμμετοχή μας, στην πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου,
την Κυριακή 16 Ιούλη!

Το συνεχές ξήλωμα της Κυριακής αργίας ως τη σημερινή κατάργηση της, έρχεται να υλοποιήσει τις πάγιες αξιώσεις των μονοπωλίων για ολοσχερείς ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για "ευελιξία" στις εργασιακές σχέσεις, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, συνοδευόμενα τα παραπάνω με τους άθλιους μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

Η Κυριακή αργία αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργηση της θα επιφέρει πολλαπλά χτυπήματα όχι μόνο στη ζωή των εργαζομένων στο εμπόριο αλλά συνολικά της εργατικής οικογένειας, καθώς αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή τους.

Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο, τη νεολαία που μαθαίνει να δουλεύει από νωρίς χωρίς δικαιώματα, σε συνθήκες εντατικοποίησης και ελαστικότητας.

Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά και όσους εργάζονται σε κλάδους που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με αυτόν. Πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, θα προκληθεί ντόμινο σε κλάδους που ως σήμερα έχουν κατοχυρωμένο το πενθήμερο, την αργία της Κυριακής. Για αυτό το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας αφορά όλους τους εργαζόμενους, πρέπει να αποτελέσει φωνή ακόμα και για κλάδους που σήμερα έχει ουσιαστικά καταργηθεί.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπιζόμαστε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές


Για ζωή και δουλειά με δικαιώματα


Δεν υπάρχουν σχόλια: