Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Λούφα και παραλλαγή



Κατάργηση ή όχι της Κυριακής αργίας; Και αν ναι, πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους ποιοι άλλοι καλοθελητές υπάρχουν;
Το άρθρο ετούτο σκοπό έχει να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα όσον αφορά τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Κυρίως σε τοπικό μιας και θα πρέπει όπως σοφά λέει ο λαός μας «να καθαρίσει η ήρα από το στάρι», για να ξέρουν και οι εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου, όπως και όλοι οι συμπολίτες μας ποιος είναι ποιος.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα καταλήγουν στα εξής. Αυτοί που κόπτονται για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές με στόχο όλες τις Κυριακές του χρόνου (δηλαδή και τις 52) είναι τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Για να το επιτύχουν αυτό έχουν και τα ανάλογα «εργαλεία».
Πρώτος και καλύτερος η εκάστοτε κυβέρνηση. Μα και η τωρινή θα απορούσε κάποιος, η οποία δήλωσε πως «τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά»; Ναι και η τωρινή. Το απέδειξε περίτρανα με την Κυριακή των Βαΐων. Άλλος καλοθελητής η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε.), η οποία πέρα απ’ το ότι έβαλε το χεράκι της υπογράφοντας για το άνοιγμα των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές στις αρχές του ’90, σήμερα θέλοντας να θολώσει τα νερά «σηκώνει ψηλά τη σημαία του αγώνα» προκηρύσσοντας απεργία σε κάθε άνοιγμα. Αλλά αυτές οι απεργίες είναι τουφεκιές στον αέρα, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να τους καθηλώσουν προκειμένου να μην αντισταθούν. Γιατί μια απεργία που προκηρύσσεται 1-2 μέρες πριν και δεν προπαγανδίζεται, δεν μπορεί να συσπειρώσει τους εργαζόμενους όπως απαιτείται ώστε εν τέλει να φέρει αποτέλεσμα. Υπάρχουν κι άλλοι «βοηθοί» όπως περιφερειάρχες, δήμαρχοι και φυσικά οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι και τα Εργατικά Κέντρα.
Σε τοπικό επίπεδο ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας πριν δυο χρόνια μπροστά στο πρόβλημα εμφάνισε αγωνιστική διάθεση και καλούσε τα μέλη του για αντίσταση, κλείσιμο των καταστημάτων κλπ. Αργότερα πέρασε στα ήξεις αφίξεις. Απ’ τη μια δείχνει την αντίθεσή του και απ’ την άλλη «είναι στην κρίση και στη διάθεση του κάθε εμπόρου αν θα ανοίξει το μαγαζί του». Και φυσικά όπως και οι άλλοι Εμπορικοί Σύλλογοι του νομού ωθούν με αυτή τους τη στάση τους εμπόρους στο να ανοίγουν τις Κυριακές.
Η στάση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας για την κατάργηση της Κυριακής αργίας μπάζει από παντού. Έχει αρκεστεί στο επίπεδο των ανακοινώσεων μέσω του Τύπου. Την τακτική αυτή ακολουθεί και σε μια σειρά ζητήματα-προβλήματα στους εργασιακούς χώρους. Τα Σωματεία που ελέγχει η πλειοψηφία του Ε. Κ. Κ. συνειδητά τα κρατά σε αδράνεια από τη μια και από την άλλη τα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο για τις αντεργατικές – υπονομευτικές επιλογές της ΓΣΕΕ (π.χ. κοινωνικοί διάλογοι, αβαντάρισμα μεγαλοεργοδοτών, σεμινάρια εκμετάλλευσης ανέργων).
Σε επίπεδο νομού υπάρχουν άλλα δυο Σωματεία εργαζομένων στο εμπόριο. Ο «Σύνδεσμος ιδιωτικών υπαλλήλων Νομού Καρδίτσας» και το «Σωματείο εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και παρεμφερή καταστήματα Νομού Καρδίτσας». Σωματεία που τους αφορά άμεσα το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές παρόλα αυτά όμως δεν πήραν θέση, δεν οργάνωσαν τους εργαζόμενους να αντιδράσουν. Επιπλέον δεν συμμετείχαν σε καμία απεργία που αφορά τις Κυριακές, αλλά και καμία άλλη απεργία μιας και αυτή είναι η προσφιλής τους συνήθεια. Εκεί που ξέρουν να πατάνε καλά είναι στο να «στήνουν» εκλογές εκλέγοντας αντιπροσώπους για όφελος της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και της ΓΣΕΕ. Οι τελευταίοι είναι γνωστοί καλοθελητές και υπηρέτες όλων αυτών που πατάνε χρόνια τώρα στις πλάτες μας για να αυξάνουν τα κέρδη τους, όπως τώρα με την Κυριακή αργία. Οι εκλεγμένοι αυτών των σωματείων στους εργασιακούς χώρους είναι παντελώς άγνωστοι με την ιδιότητα του συνδικαλιστή. Δεν έχουν απεργήσει ποτέ στον εργασιακό τους βίο και όσες φορές τους έχουμε φέρει προ των ευθυνών τους σε προβλήματα του χώρου όπως π.χ. απολύσεις συναδέλφων δεν μπορούν να δράσουν λέει γιατί άκουσον άκουσον είναι στη «διοίκηση». Τέτοιους συνδικαλιστές θέλετε συνάδελφοι και φίλοι αναγνώστες; Κάντε τους πέρα γιατί μόνο ζημιά κάνουν.
Το Σωματείο μας (Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Νομού Καρδίτσας) από το 2012 με πεντακάθαρη θέση: όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και με συγκεκριμένο πλαίσιο προσπαθεί με μια σειρά δράσεις να συσπειρώσει τους εργαζόμενους στην κατεύθυνση της αντίστασης και στην ουσία διεκδίκησης της μη εφαρμογής του μέτρου. Οργανώσαμε συσκέψεις με φορείς (Αντιπεριφέρεια, Εμπορικό Σύλλογο Καρδίτσας, Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε., Σωματείο Καρφούρ Καρδίτσας), ήρθαμε σε επαφή με την προηγούμενη Δημοτική αρχή, πραγματοποιήσαμε πληθώρα εξορμήσεων στους εργασιακούς χώρους, προκηρύξαμε απεργίες, συμμετείχαμε σε κάθε απεργία που προκηρύχθηκε από τη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία.
Την Κυριακή των Βαΐων το Σωματείο μας, σε συνεργασία και με άλλα Σωματεία της χώρας αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας, πριν καν το κάνει η Ομοσπονδία ακριβώς για την αποφυγή όσων αναφέρθηκαν πιο πάνω. Η εμπειρία μας από την επαφή με τους καταστηματάρχες αλλά και τους υπαλλήλους είναι πως άνοιξαν με την καρδιά κρύα, γνωρίζοντας πως δεν θα κέρδιζαν τίποτα με το να ανοίξουν Κυριακή. Αντιθέτως κερδισμένοι βγήκαν τα πολυκαταστήματα – αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ. Επίσης γνωρίζουν πολύ καλά οι έμποροι πως αυτό που λείπει είναι το χρήμα στον κόσμο και όχι ο χρόνος. Όπως επίσης, κάποιος που θα κάνει τα ψώνια του την Κυριακή δεν θα ψωνίσει και μέσα στην εβδομάδα.
Σε όλα αυτά συνάδελφοι και φίλοι αναγνώστες δρούμε μόνοι με μόνη φωτεινή εξαίρεση το Σωματείο Καρφούρ Καρδίτσας. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Συσπειρωθείτε στο Σωματείο μας να μεγαλώσουμε μαζί τη δράση για να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Είμαστε σωματείο ταξικό όχι εργοδοτικό σαν τα δυο σωματεία που προαναφέραμε. Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους για το δίκιο της εργατικής τάξης. Πάντα ήμασταν και θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων. Το δείχνουμε καθημερινά με τις πράξεις μας και οι συνάδελφοι το ξέρουν και μας το αναγνωρίζουν.

Σας καλούμε στον επόμενο εργατικό αγωνιστικό σταθμό, στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στις 10 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία, συγκέντρωση που οργανώνεται από το Π.Α.ΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: