Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση κάλεσμα Σωματείων για Σ.Σ.Ε. στο εμπόριο



Προς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο Εμπόριο
και τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι στο εμπόριο
Συνάδελφοι αντιπρόσωποι των εργαζόμενων στα Δ.Σ των σωματείων.

Το 2012 οι εργοδότες και η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) υπέγραψαν συλλογική σύμβαση εργασίας που προέβλεπε μείωση των μισθών μας κατά 6.7% για το 2012.
Οι μεν εργοδότες με το επιχείρημα ότι έτσι θα σωθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, η δε πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) ότι έτσι δεν θα γίνουν ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών και δεν θα υπογράφονταν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Όπως ήταν φυσικό και όπως επιβεβαίωσαν οι ίδιες οι εξελίξεις και οι δύο μας κορόιδευαν. Τα πράγματα έγιναν εντελώς διαφορετικά.

Οι εργοδότες έγιναν πιο επιθετικοί αυξάνοντας τον αριθμό όσων δουλεύουν  με 4ωρα, με δελτίο παροχής υπηρεσιών χωρίς ένσημα.  Μείωσαν περισσότερο από 6.7% τους μισθούς με η χωρίς συμφωνία με τους εργαζόμενους, αύξησαν τις ώρες εργασίας και την απλήρωτη εργασία, την δουλειά την Κυριακή.
Ταυτόχρονα οι απολύσεις αυξήθηκαν, τα μικρομάγαζα κλείνουν περισσότερο από ότι έκλειναν το προηγούμενο διάστημα, οι μόνοι ωφελημένοι από όλη αυτή τη κατάσταση  ήταν και είναι οι μεγάλοι εργοδότες, οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Δυστυχώς αντί η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) να βγάλει σωστά συμπεράσματα από την προηγούμενη μείωση των μισθών ετοιμάζεται και πάλι μαζί με τους εργοδότες και με τις ίδιες δικαιολογίες να υπογράψει νέα μείωση.

Το νέο αυτό έγκλημα που ετοιμάζεται σε βάρος μας
πρέπει και μπορεί να αποτραπεί.

Όλα τα σωματεία που υπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση- κάλεσμα απευθυνόμαστε σε όλα τα σωματεία του κλάδου, σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, στις διοικήσεις των σωματείων.

Ζητάμε με ψηφίσματα, με ανακοινώσεις, με συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, να καταδικαστεί η πρόθεση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ να συμφωνήσει σε νέα μείωση μισθών.

Ζητάμε το κάλεσμα μας αυτό να γίνει αντικείμενο συζήτησης σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο Σωματείου, να συνυπογραφεί από όσα περισσότερα συνδικάτα κλαδικά και επιχειρησιακά για να κατατεθεί ως υπόμνημα διαμαρτυρίας και άρνησης νέας μείωσης των μισθών μας στους εργοδότες και την Ο.Ι.Υ.Ε.


  • Απαιτούμε υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά των μισθών μας στα προ της μείωσης επίπεδα.
  • Την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που να επιβάλει την μετατροπή των προσωρινών συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις 8ωρης απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
  • Συλλογική σύμβαση που να προβλέπει ωράριο εργασίας 40 ωρών για όλη την εβδομάδα ,με κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
  • Την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες πολυεθνικές.



ΤΑ ΚΛΑΔΙΚΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ:
ΑΘΗΝΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ - ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ:
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧ/ΣΗ LIDL Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧ/ΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧ/ΣΗ  PRAKTIKER
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧ/ΣΗ  ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ( S/M)

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ,  ΛΑΥΡΙΟΥ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΛΑΜΙΑΣ, ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ, ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΑΡΤΑΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ,  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΒΕΡΟΙΑΣ- ΝΑΟΥΣΑΣ,  ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΔΡΑΜΑΣ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, , ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΧΑΝΙΩΝ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΣΑΜΟΥ, ΡΟΔΟΥ, ΚΩ,  ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΧΙΟΥ, ΕΟΡΔΑΙΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΤΡΙΠΟΛΗΣ.


ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια: